Je bent ZZP'er

en hebt dus je handen vol aan het regelen van opdrachten, het uitvoeren van die opdrachten, je administratie en nog veel meer. Maar, zorg je ook voor jezelf voor wanneer je stopt met werken?

Pensioen is geen vanzelfsprekendheid voor jou als eigen baas. Met alleen een AOW-uitkering ga je het echter waarschijnlijk niet redden, hoe zuinig je ook bent.

Samen brengen we je situatie in kaart en kijken we wat jij wilt en hoe dat allemaal past. Ik denk graag met je mee.

Niet standaard pensioen!

Voor jou als ZZP'er wordt er niet 'standaard' pensioen opgebouwd. Dus, als je verder niets regelt en je hebt altijd voor jezelf gewerkt krijg je straks alleen AOW. Waarschijnlijk is dat wel een beetje krap.

Er zijn echter prima (fiscaal gefaciliteerde) oplossingen waardoor je straks tóch pensioen kunt krijgen. Denk hierbij aan sparen of beleggen op een geblokkeerde bankrekening. Jouw inleg mag je van de belasting aftrekken.

Wanneer je met pensioen gaat koop je voor je gespaarde of belegde bedrag een pensioenuitkering. Daarover betaal je wel belasting.

Voordelen van nú fiscaal gefaciliteerd sparen voor pensioen zijn;

    - Je kunt niet aan het spaargeld komen

    - Je betaalt pas belasting wanneer het geld uitgekeerd wordt en dan is de belasting vaak lager.

Nadeel van nú fiscaal gefaciliteerd sparen voor pensioen is;

    - Je kunt niet aan het spaargeld komen

Dus misschien is het wel verstandig om een deel fiscaal gefaciliteerd te sparen/beleggen en een deel 'gewoon' op een bankrekening. Daar kun je immers altijd zelf bij! Ook kun je gebruik maken van de Fiscale OudedagsReserve (FOR). Bel of mail mij om te kijken wat het beste bij jou past.