Wat is de FOR en hoe werkt die?

Je bent zelfstandig ondernemer en dus gaat je pensioenopbouw niet vanzelf. Met alleen AOW ga je het financieel waarschijnlijk niet redden. gelukkig is er een mogelijkheid om zelf iets extra’s te regelen. Dat kan door gebruik te maken van de ‘fiscale oudedagsreserve’ (FOR). Hierbij mag je jaarlijks een deel van je winst reserveren en gebruiken voor pensioen. Hieronder leg ik je uit hoe dit werkt.

Spelregels FOR

De Belastingdienst hanteerteen aantal spelregels wanneer je gebruik wilt maken van de FOR:

Hoe werkt de fiscale oudedagsreserve (FOR)?

Voldoe je aan bovenstaande spelregels? Dan mag je jaarlijks 9,44% (2021) van je winst reserveren voor je pensioen. Dit bedrag is ook gemaximeerd (2021: € 9.395). Dit is een fiscale aftrekpost. Dat houdt in dat je te belasten winst met dat bedrag omlaaggaat en je nu dus minder inkomstenbelasting betaalt. Vervolgens zorg je ervoor dat dit bedrag op je balans terugkomt onder ‘fiscale oudedagsreserve’.

Belangrijk

Wanneer je gebruik maakt van de FOR doe je dit in eerste instantie alleen boekhoudkundig en blijft dit geld gewoon in je bedrijf zitten. Zo kun je het blijven gebruiken voor je bedrijfsvoering.

Maar: let op! Het is belangrijk dit weloverwogen te doen, want uiteindelijk moet je wel daadwerkelijk het geld gebruiken voor pensioen én hierover belasting betalen!

Je FOR omzetten in bankproduct of levensverzekering

Wanneer je de FOR (gedeeltelijk) omzet in een bankproduct of een levensverzekering heeft dit voor- en nadelen. Eén van de nadelen is dat het geld daadwerkelijk bij een bank of verzekeraar gestald wordt en je het niet meer kunt gebruiken voor je bedrijfsvoering. Dit is tegelijkertijd ook een voordeel: zo weet je zeker dat het gereserveerde geld er ook daadwerkelijk is!

Fiscale spelregels

Wanneer je (een deel van) je FOR laat vrijvallen neemt je winst met dat bedrag toe en betaal je daarover belasting. Aan de andere kant mag je deze inleg weer aftrekken bij je belastingaangifte. Per saldo betaal je dus geen belasting. De opbouw is verder onbelast. De uitkeringen daarentegen zijn weer belast met loonheffing.

Hier staat wel een aantal fiscale spelregels tegenover:

  • Je kunt tussentijds geen geld opnemen van je bankrekening;
  • Je mag maximaal doorsparen tot 5 jaar na het bereiken van je AOW-leeftijd;
  • Je moet je opgebouwde vermogen in termijnen laten uitkeren.

Advies

Bovenstaande uiteenzetting is niet uitputtend. Het is daarom belangrijk dat je advies inwint wanneer je daadwerkelijk gebruik wilt maken van de FOR. Bel of mail mij wanneer ik je daarbij mag helpen.